Jak zwiększyć odporność naturalnymi sposobami?

Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym bardzo dużo osób zapada na przeziębienia. To czas, w którym warto postawić na wzmocnienie odporności naturalnymi sposobami. Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego warto sięgnąć po domowe sposoby na wzmocnienie odporności, dzięki temu będziemy mogli liczyć na to, że nie zachorujemy w danym sezonie. Zatem jakie sposoby można stosować na zapewnienie sobie wysokiej ochrony przed przeziębieniem?

Olej kokosowy

Na pewno słyszeliście o oleju kokosowym. Warto go stosować z pożywieniem, ponieważ znakomicie działa jako środek przeciwgrzybiczny i przeciwbakteryjny. Należy sięgać po olej bez zbędnych dodatków i wspomagaczy – tylko taki zapewni nam określone działanie. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju koktajli warzywnych oraz owocowych.

Kolejnym znanym produktem używanym od dawna i posiadającym właściwości antywirusowe jest czosnek. Towarzyszy on od dawien, dawna przy różnych infekcjach lub przeziębieniach. Można stosować go  w wersji surowej, jak również jako dodatek do sałatek oraz różnych potraw.

Imbir oraz cytryna

Następnymi produktami, które warto spożywać jest imbir oraz cytryna. Imbir, najlepiej skrojony korzeń jest również znakomitym składnikiem, który działa antybiotycznie co sprawia, że pozbywamy się z organizmy niechcianych patogenów. Dodatkowo spożywanie cytryny wzmacnia organizm poprzez dostarczenie mu bardzo dużej dawki witaminy C, która również powoduje usunięcie patogenów. Zdecydowanie rozgrzewające herbatki ze skrojonym korzeniem imbiru i cytryną mogą zdziałać cuda w różnych przeziębieniach.

Kurkuma

Znakomitą przyprawą, która ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe jest kurkuma. Kurkuma jest przyprawą znakomicie zwalczającą ilość wolnych rodników wytwarzanych w organizmie. Zdecydowanie warto wzbogacać swoje potrawy tą przyprawą, która ma znakomite działanie zdrowotne.

Kiszonki

Odporność można wzmocnić również kiszonkami, tradycyjnymi naturalnymi probiotykami dostarczającymi do jelit naturalnych bakterii. Sfermentowane pokarmy takie jak kiszona kapusta i kiszone ogórki mają znakomite działanie odbudowujące florę bakteryjną  w jelitach, która znacznie ulega uszkodzeniu podczas antybiotykoterapii. Kiszonki pomagają w wytworzeniu i uzupełnieniu dobrych bakterii, które ułatwiają organizmowi ekstrakcję i wchłanianie większej ilości składników odżywczych, co wpływa na poprawę stanu całego organizmu. Wytwarzane bakterie jelitowe poprawiają stan układu pokarmowego wpływając na poprawę trawienia, odpowiedniego działania enzymów, zrównoważenia kwasu żołądkowego co daje efekty w postaci ochrony przed organizmami, które mogą znacznie wpływać na powstawanie różnych jednostek chorobowych.

Warto wykorzystać domowe sposoby na prewencyjne działania, które pomogą nam wzmocnić nasza odporność i zdecydowanie ograniczyć podatność na sezonowe przeziębienia i choroby. Zwiększona zachorowalność jest odnotowana w konkretnych porach roku, dlatego też warto o siebie zadbać każdego dnia  przez cały rok kalendarzowy. Zdecydowanie odpowiednio zbilansowana dieta, suplementy oraz naturalne składniki, które wprowadzą do naszego organizmu minerały i witaminy, spowodują, że nabędziemy wzmocnioną odporność. Ochroni to nas przed niespodziewanymi stanami chorobowymi, które bardzo często utrudniają nam normalne funkcjonowanie. Naturalne składniki dostępne są od ręki i w każdym domu powinny być na porządku dziennym. Możemy je spożywać w potrawach, w różnorodnych koktajlach, ale również w gorących, rozgrzewających herbatkach, które znakomicie działają na poprawę naszego samopoczucia.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *